Op vakantie is het handig om zowel je creditcard als je betaalpas bij je te hebben. Gebruik van de betaalpas kan voordeliger zijn, maar als je buiten Europa reist moet je je pinpas wel apart activeren.
Op vakantie kan het nooit kwaad om je creditcard achter de hand te hebben. Want in noodgevallen kun je doorgaans met Visa of Mastercard buiten Europa goed uit de voeten. Al moet je niet vergeten je pincode mee te nemen, want die is vaak noodzakelijk in het buitenland.
Vanuit kostenoogpunt is het meestal voordeliger als je voor pinnen bij geldautomaten en betalen in vreemde valuta de reguliere betaalpas van je bank gebruikt. Mits dat mogelijk is natuurlijk. Want omdat pasfraude vooral buiten Europa veel voorkomt, hebben alle grootbanken standaard de betaalpasfuncties buiten de Europa uitgezet.
Wil je met je betaalpas geld kunnen opnemen of betalen buiten Europa, dan moet je die functie voor je op vakantie gaat activeren. Dat kan via de app of website van je bank. Vergeet hem bij terugkomst niet uit te zetten. Je zal niet de eerste zijn die na de vakantie merkt dat de rekening is leeggehaald.
Europa is overigens bij veel grootbanken redelijk ruim genomen. Zo vallen frequente bestemming zoals Turkije en de Canarische eilanden binnen Europa.
Kosten voor betalen in het buitenland
Maar de kosten voor het gebruik van creditcard en betaalpas kunnen bij de grootste banken in Nederland (Rabobank, ING, ABN Amro, SNS en ASN), behoorlijk uiteenlopen.
Business Insider zette de tarieven voor grensoverschrijdende betalingen op een rijtje. Daarbij hebben we ook een online overboeking naar het buitenland meegenomen. We hebben gekeken naar de tarieven van de standaard betaalpakketten van banken.
Bekijk hieronder de kosten voor buitenlandse betalingen binnen en buiten de EU.
In het overzicht is te zien dat voor betalingen in vreemde valuta met een pinpas of creditcard, transactiekosten of koersopslagen in rekening worden gebracht. Soms moet je beide betalen, zoals bij gebruik van een ABN-pinpas.
Daarnaast is er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
- Betalingen binnen Europa zijn alleen gratis als het om een betaling in euro's gaat.
- Als het om een online overboeking binnen de EU gaat, is die alleen gratis als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals een correct IBAN-nummer. Wordt de betaling niet correct uitgevoerd, dan kan de bank daarvoor een toeslag in rekening brengen.
- Als je geld opneemt met je creditcard of pinpas in het buitenland, zowel binnen- als buiten Europa, kan de bank aldaar daarvoor kosten in rekening brengen. Die komen boven op de eventuele kosten die je eigen bank rekent.
- Bij een online overboeking in vreemde valuta kun je ervoor kiezen om de kosten van de transactie te delen met de ontvanger. In dat geval kies je voor Shared Cost (SHA). Je kunt er ook voor kiezen alle kosten voor je rekening te nemen, dan kies je voor Our Cost (OUR). Of alle kosten komen op het conto van de ontvanger, Beneficiciary Cost (BEN). De bovenstaande tarieven gelden voor Shared Cost.
- Bij de verschillende soorten grensoverschrijdende transacties kunnen banken andere wisselkoersen hanteren. Zo gaat ING bij een online overboeking naar het buitenland bijvoorbeeld uit van de eigen vastgestelde wisselkoers van dat moment. Maak je gebruik van de pinpas of creditcard met Maestro-logo in het buitenland, dan geldt de wisselkoers van MasterCard. Heb je een betaalpas met V Pay-logo, dan geldt de wisselkoers van VISA. Dit heeft dus ook gevolgen voor de eventuele koersopslag die banken rekenen.
- Verder is het goed om te weten dat Nederlandse grootbanken een limiet hanteren voor geldopname in het buitenland, bij ING is dat bijvoorbeeld 500 euro per dag. Bij creditcards varieert dit meer. Zo noemt ING voor de gewone creditcard bijvoorbeeld een limiet van 400 euro per dag, terwijl dit voor de platinumcard op 1.000 euro ligt.
Pinnen in vreemde valuta
Zoals je in het bovenstaande overzicht ziet, moet je voor geldopnames in andere valuta dan de euro wel iets betalen. Zo rekent Rabobank voor klanten met een standaardpakket per transactie 3,50 euro, plus een koersopslag van 1,2 procent. ABN Amro en ING laten klanten 2,25 euro betalen met een koersopslag van respectievelijk 1,2 en 1,1 procent. ASN en SNS Bank rekenen 2,25 euro zonder verdere koersopslag.
Pinnen in vreemde valuta met een creditcard is duurder: doorgaans geldt een commissie van 2 procent en een extra koersopslag.
Nederlandse banken raden overigens aan om in niet-eurolanden geld altijd in lokale valuta op te nemen. Anders rekent de lokale bank een koersopslag bij de levering van euro's, die meestal hoger is dan de commissie van Nederlandse banken.
Betalen in het buitenland
Betalen in winkels en restaurants kan in het buitenland ook steeds vaker met je gewone bankpas. Betaal je in euro's, dan zijn er bij de Nederlandse grootbanken noch voor de betaalpas, noch voor de creditcard transactiekosten.
Als je bankpas in niet-eurolanden geaccepteerd wordt, is betalen in winkels met je bankpas meestal goedkoper. Rabobank, ING en ABN Amro hanteren valutakoersopslagen van 1,1 tot 1,2 procent. ABN rekent daarnaast ook een vast bedrag van 0,15 euro per betaling. ASN hanteert alleen een vast bedrag van 0,15 euro per betaling en geen koersopslag.
Bij betaling in vreemde valuta met je creditcard liggen bij alle grootbanken de koersopslagen op 2 procent.
Algemeen punt is dat er bij creditcarduitgaven een groot verschil is tussen afschrijving aan het eind van de maand (dan betaal je geen rente) en zogenoemde regelingen voor gespreid betalen. In het laatste geval krijg je al gauw te maken met hoge leenrentes van zo'n 15 procent op jaarbasis.
Lees meer over betalen in het buitenland:
- Ga je op vakantie naar het buitenland? Let op deze 4 dingen als je pint of betaalt met je creditcard of betaalpas
- Invoerrechten betalen? Zo zit het als je iets bestelt bij een buitenlandse webshop
- Geflitst tijdens je vakantie in het buitenland? Dit kost te hard rijden in favoriete vakantielanden van Nederlanders
- Ik gebruikte de betaalpas van Revolut op reis naar de VS en deze dingen vielen me op